Kalocsán nyílt meg Gonda István mezőtúri fazekas új, önálló kiállítása

Kalocsán nyílt meg Gonda István mezőtúri fazekas új, önálló kiállítása

A felszálló füsttel egy időben egy anyag tűnik el világunkból visszavonhatatlanul. A katlanban a négy őselem, a víz, a föld, a levegő és a tűz összeölelkezéséből egy új anyag születik, a KERÁMIA. Hírnök is egyben, hogy a végtelen idővel együtt vigye hírül a jövőnek az EMBERT aki alkotott –fogalmaz Kovács László Kalocsán alkotó fazekas, a Népművészet Mestere, akinek meghívására Gonda István mezőtúri fazekas, Népművészet Mesterének új önálló kiállítása nyílt meg április 30-án, Kalocsán, a híres Fazekas Alkotóházban.

A két alkotó jó ideje barátságot ápol és elismeréssel vélekednek egymás munkásságáról. Mindketten a Magyar Művészeti Akadémia köztestületének tagjai. Kovács László fontosnak tartja a közösségépítést, a szakmai kapcsolatok ápolását, sőt, a korong mellett sincs egyedül, Madár Helga népi iparművésszel közösen viszi termékeny műhelyét.
A kiállítást, amelyet előzetesen nagy érdeklődés előzött meg, Pusztai Zsolt muzeológus, fazekas, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az alkalmon közreműködött a pécsi Ősforrás Zenei Műhely, amelynek egyik tagja, Horváth Ágota, korábban Gonda István tanítványa volt.

A telt házas szezonnyitó rendezvényen az érdeklődők Gyuris Attila kemencében sült kenyerét és a kalocsai Deák Pincészet borait kóstolhatták. Ezt követően „Amit magunkkal viszünk”címmel vetítéssel emlékeztek az Európai Unióhoz való 20 éves csatlakozásra.

A Fazekas Alkotó-házban bemutatott tárlat előzetes bejelentkezéssel június 17-ig látogatható.

Kakuk Móni
Fotó: Pusztai Zsolt