Kékben, zöldben – kiállítás a Hagyományok Házában

Kékben, zöldben - kiállítás a Hagyományok Házában

A klasszikus párosítás: textil és kerámia együtt – ebben a kiállításban nagyon sajátos módon összeválogatva. A meghatározó színű textilek nem belesimulnak, hátteret biztosítanak a fazekas tárgyaknak, hanem önálló életet élnek.

A Kékben, zöldben című kiállítás a kékfestés (innen a kék) és a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásait (innen a zöld) együttesen bemutató tárlat.

Kiállításunkon a Magyarországon megmaradt és aktívan működő öt kékfestő család mutatkozik be generációk hagyományaival, tárgyaival, emlékeivel. A magyarországi kékfestés 2015-ben került fel a Szellemi Kulturális Örökség listájára. Ez lehetővé tette a multinacionális (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország) felterjesztést, melynek célja, hogy a kékfestét felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív Listájára.

A XIV. Alföldi Fazekas Triennálé idei témája a régi, ritkán használt díszítési technikák újrafelfedezése, továbbfejlesztése, alkalmazása volt, melyre különlegesen szép alkotások érkeztek, korban és tájegységben sokszínű palettáját nyújtva a mai hazai fazekasságnak. A kiállításon a Triennálé díjnyertes alkotásai tekinthetők meg.

A kiállítás kurátora: Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológus
A kiállítás rendezői: Borbényi Mária Éva és Pintér Piroska

A Hagyományok Háza tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a kiállítás megnyitóünnepségére 2018. november 20-án 14 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

A kiállítást megnyitja: Dr Csonka-Takács Eszter, a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója, néprajzkutató

A kiállítás megtekinthető 2019. január 26-ig, keddtől szombatig 10–18 óra között.