Megjelent XV. Alföldi Fazekas Triennálé kiírása

XV. Alföldi Fazekas Triennálé

Jelentkezési határidő: 2021. május 18. 16:00
In memoriam Csupor István

A Hagyományok Háza, a Túri Fazekas Múzeum és a Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. meghirdeti a XV. Alföldi Fazekas Triennálét

A pályázat célja

A népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése a néprajzi szakirodalom felhasználásával.

A pályázat témája

Az írott és a digitális formában megjelent szakirodalom feldolgozásával készített, Kárpát-medencei népi gyökerű, mai igényeknek megfelelő fazekas és kályhás alkotások létrehozása.

A pályázati anyagok beadása

Az alkotások átvételi időpontja: 2021. május 18-ig vasárnap és hétfő kivételével 10-16 óra között a Túri Fazekas Múzeumban..
Helye: Túri Fazekas Múzeum (5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41.,
e-mail: fazekasmuzeum@gmail.com
T: +36 56 350 174,+36 70 770 2322
átvevő: Pusztai Zsolt
Korlátozott számban a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában (1011 Budapest, Fő utca 6.) is várjuk a pályaműveket 2021. április 6-15. között, hétvége kivételével 10-16 óra között Kérjük mindenképpen telefonon és e-mailben előre jelezni, aki ide szeretné beadni a pályázati anyagát!
 

A pályázati kiállítás nyitása

2021. június 30.

Városi Galéria (Zsinagóga) (5400 Mezőtúr, Múzeum tér 1.)

Pályázati feltételek

 • A pályázat nyilvános, melyen részt vehet minden fazekas és kályhás.
 • Pályázni csak olyan alkotásokkal lehet, amelyek más országos szakági pályázatokon vagy zsűri előtt nem vettek részt.
 • A pályázathoz a pályázat témájának megfelelően a pályázati adatlap rubrikáját a szabadon választott szakirodalom pontos adataival (szerző, kötet/tanulmány címe, oldalszám/képszám, vagy link) kitöltve, a befizetés igazolószelvényét valamint a Hagyományok Háza zsűriadatlapját kell elküldeni a Hagyományok Háza címére (Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1251 Budapest, pf. 23., e-mail: nepiiparmuveszet@hagyomanyokhaza.hu), és másolatban zárt borítékban vagy e-mailben Pusztai Zsolt nevére a Túri Fazekas Múzeumba – (5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41., e-mail: fazekasmuzeum@gmail.com) Mindkét borítékon kérjük feltüntetni: Fazekaspályázat.
  Kérünk minden pályázót, hogy ne a tárgyakhoz csomagolva adja le a még esetlegesen fennálló járványhelyzetre tekintettel az adatlapokat, hanem e-mailben, vagy postán küldje el! Köszönjük.

Zsűri

A pályázatokat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottsága értékeli, és az arra érdemes tárgyaknak zsűriszámot ad. A pályázati adatlap a csatolmányok között található, onnan tölthető le. Kérjük, részesítsék előnyben az elektronikus zsűri adatlapunkat.

Elektronikus adatlap

A zsűrizés díja alkotásonként 1 500 Ft, melyet csekken vagy átutalással lehet befizetni a Hagyományok Háza számlaszámára (10032000–01739716–00000000). A közleményben, kérjük, tüntessék fel a befizető nevét és a „fazekas zsűri díj” szót. A bizonylatot, kérjük, mellékeljék a zsűri adatlaphoz. Személyes befizetésre a Budapesten a Fő u. 6/b szám alatt van lehetőség nyitvatartási időben.

A pályaművek szállításáról a pályázók gondoskodnak. A postán feladott tárgyakért a szervezők nem vállalják a felelősséget. Az elutasított pályamunkák az eredményhirdetés napján, Mezőtúron a múzeumban átvehetők.

A zsűri által kiválasztott alkotásokból a pályázatot meghirdető szervek kiállítást rendeznek Mezőtúron.

A pályázat eredményhirdetésére a kiállítás megnyitásakor kerül sor. A legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesülnek.

További információ
Nagy-Pölös Andrea

 • a pályázat és kiállítás kurátora
 • néprajzkutató muzeológus
 • Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
 • 1011 Budapest, Fő utca 6.
 • +36 70 903 9376

Pusztai Zsolt

 • néprajzkutató muzeológus-fazekas
 • Túri Fazekas Múzeum
 • 5400 Mezőtúr, Bajcsy-Zsilinszky E. út 41.
 • +36 70 770 2322
 • www.fazekasmuzeum.hu

 
Csatolmányok
adatlap_triennale.docx
Zsűri adatlap 2021