A hagyaték utolsó része is megérkezett a túri múzeumhoz

A hagyaték utolsó része is megérkezett a túri múzeumhoz

Veress Miklós húszévesen tett fogadalmat, hogy ha bármit is elér az életben, azt a szeretett szülővárosának, Mezőtúrnak ajándékozza.

A nemzetközi hírnévre szert tett porcelántervező, keramikus sok évtizeden keresztül tartotta a szavát, szinte­ teljes életművét a Túri Fazekas Múzeumnak ajándékozta.

A Hollóházi Porcelángyár egykori tervezőművésze volt, aki tíz esztendőn át az iparág művészeti vezetője volt, később önálló alkotóművészként dolgozott. Számos kiállítása volt, nyolc szabadtéri munkája­ van felállítva köztereken.

Szerepelt az 1957-es brüsszeli világkiállításon, 1964-ben és 1967-ben megkapta az év legszebb terméke oklevelet; számos dekor- és kisplasztika-pályázat díjazottja.

1978-ban Pro Urbe díjat kapott, 1986-ban az első magyarországi Forma–1 verseny Pole Position Trophy tervezésének I. díját, 1988-ban Izsó Miklós-díjat; az Európai Kamionverseny Trófeája tervezésének I. díját; 1994-ben a Ferenczy Noémi-díjat ítélték neki. 2004-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, 2007-ben Mezőtúr díszpolgára lett.

Grafikák is színesíti az anyagot
Fotó: Mészáros János

Veress Miklós keramikusművész és Opra Gizella textiltervező hagyatékának utolsó részét néhány hete kapta meg a Túri Fazekasmúzeum a művész házaspár örököseitől.

A múzeum munkatársai elkezdték a tárgyak tisztítását, a dokumentumok rendezését és leltározását. A kerámiák mellett számos grafika is színesíti a későbbiekben kiállításra szánt anyagot.

/forrás: szoljon.hu –