Kivételes mellszobrokat kapott a Túri Fazekas Múzeum

Különleges mellszobrokkal gazdagodott a város. Az alkotások Badár Balázst, a világhírű túri fazekasmestert ábrázolják. Egyediségük abban rejlik, hogy igazán hűen adják vissza az egykori fazekasmester vonásait.

– A régi fotók alapján is kiválóan ellenőrizhető a hasonlóság. Egy Mezőtúrról elszármazott egykori lakos, Szöllősi Sándor ajándékozta meg velük a Túri Fazekas Múzeumot, illetve a Draskovits Kerámiagyűjteményt – mondta Dr. Draskovits Dénes. Hozzátette, hogy a mester születésnapjának évfordulóin, ötévente országos fazekas pályázatot hirdetnek. A verseny minden alkalommal igen nagy népszerűségnek örvend. Az ideinek az eredményhirdetése áprilisban lett volna, de a járványhelyzet közbeszólt, így át kellett szervezniük az egész eseményt.

– A dátumot eltoltuk októberre, akkor rendezzük meg az eredményhirdetést, így ünnepélyesen avathatjuk fel a két mellszobrot. A gyűjteményben már megvan az egyik alkotás helye, a másikét Pusztai Zsolt igazgató fogja kijelölni a múzeumban – fejtette ki a műgyűjtő.

Dr. Draskovits Dénes mutatja az egyik szobrot
Fotó: Mészáros János

forrás: szoljon.hu – Szabó Lilla Laura – 2020. 05. 28.