Visszakerültek a fazekasmester elismerései a túri gyűjteménybe

Újabb különleges darabokkal bővült a Draskovits Kerámiagyűjtemény. A ritka darabok az egykori fazekasmester, ifj. Badár Balázs életéhez kötődnek, méghozzá a sikereihez, szakmai munkájához.

– Tizenegy oklevélhez, kitüntetéshez sikerült hozzájutnunk a közelmúltban. Ezek a tanúsítványok az 1920-as, 30-as évekből származnak és kiváló állapotban vannak – részletezte Pusztai Zsolt, a Túri Fazekas Múzeum igazgatója. Hozzátette, ezek az elismerések még a múltban kerültek egy oklevélgyűjtőhöz, és jóval több volt belőlük. Idővel azonban csak a kifogástalan állapotúak cseréltek gazdát, ezek közül kerülhetett vissza Mezőtúrra néhány nemrégiben.

– A papír nagyon érzékeny, így az eredeti okleveleket gondosan őrizzük, másolatokat lehet majd megtekinteni a kiállításon – folytatta az igazgató. Az elismerések között akad ezüstkoszorús mesteri cím, valamint aranyérmes és nagy aranyérmes kitüntetés is.
Ifjabb Badár Balázs az ország több pontján is megfordult különböző szakmai kiál­lításokon és versenyeken. Ezek az iratok a különböző helyszínekhez kötődő sikerekről tanúskodnak.

forrás: szoljon.hu – Szabó Lilla Laura – 2020. 05. 19.