Hírek rólunk

A mezőtúri fazekasok tiszteletére

A több mint 2 méter magas gyönyörű amfora-vázát Takács Győző képzőművész, keramikus készítette Badár Balázs születésének 165. évfordulója alkalmából. A híres, koronás váza háromszoros nagyságú szobra a volt főiskola előtti területen (Petőfi tér) kerül elhelyezésre.

tovább »

Múzeumi aktualitások – 2021. 11. 02.

Az elmúlt időszakban a pandémia okozta korlátozások miatt a Túri Fazekas Múzeum programjai sem kerülhettek megrendezésre. A jelen járványügyi intézkedéseknek megfelelően a múzeum aktuális eseményeiről Pusztai Zsolt adott tájékoztatást.

tovább »

ELŐZETES FELMÉRÉS

Ez év májusában szeretnénk egy érdekes programot megszervezni. A program lényege, hogy a résztvevők szakember vezetésével megtanulhatják a kályhacsempe készítés alapjait, elkészíthetnek egy vagy több csempét. A munkafolyamatot teljesen végigviszik, tehát az agyag meggyúrásától a préselésen át egészen a mázazásig és a mázas égetésig minden fázist saját maguk csinálhatnak. A műhelymunka mellett minden alkalommal lesz ipartörténeti, néprajzi előadás a kályhák-kemencék, azok használatának (sütés-főzés, fűtés stb.) témakörében.

tovább »
Mezőtúri butella

Mezőtúri butella

A butellák először a Túri Vásárban (augusztus 15) lesznek megvásárolhatók. A Túri Fazekas Múzeum sátrában keresse őket a Szabadság téri vásártéren. Ára 2500 forint.

tovább »

Egy nap fekete-fehérben

Az utóbbi egy évtizedben szinte teljesen eltűntek a hagyományos filmre készített, papírra nagyított fotók, maga az évszázados technika is feledésbe merül. Ezen a napon szeretnénk megmutatni azoknak, akik már csak a digitális fotózással találkoztak, hogy milyen volt használat közben egy fotólabor, hogyan készültek a fekete-fehér képek.

tovább »